Diş Beyazlatma

Diş üzerinde yaşa bağlı yada sigara, alkol, çay vb gibi renk veren yiyecek tüketiminden kaynaklı oluşan lekelenmeleri, diş beyazlatma beyazlatma ajanları yardımıyla dişlerin doğal renklerinin açılarak beyazlamasını sağlayan işlemdir.

DİŞ BEYAZLATMA NEDİR?

Diş beyazlatma beyazlatma ajanları yardımıyla dişlerin doğal renklerinin açılarak beyazlamasını sağlayan işlemdir. Dişler beyazlatılmadan önce çürüklerin ve dişeti rahatsızlıklarının tedavi edilmesi gerekir. Beyazlatma çürük ve çatlak dişlerde hassasiyetlere sebep olurken  mine tabakasına sahip olmayan köklerde etkili olmaz.  Beyazlatma kuron ve kaplamalarda da işe yaramaz. Hekim kontrolünde yapılan bilinçli ve sağlıklı beyazlatmanın dişe hiçbir zararı yoktur. Ancak beyazlatma sonrasında kimi zaman, belli bir oranda diş hassasiyeti oluşabilir. Aşırı soğuk, sıcak iletilere karşı da dikkat etmekte fayda vardır. Beyazlatmayı takip eden iki hafta süresince; çay, kahve, sigara, kola, kırmızı şarap, portakal suyu gibi her türlü renklenmeye sebep olacak gıdalardan  kaçınılmalıdır.

DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ

Hekim kontrolü altında gerçekleştirilen diş beyazlatma işleminin uygulanma şekline göre iki tipi bulunur;

1-Ofis tipi beyazlatma işlemi:  Klinik ortamda yapılan yaklaşık 1 saatlik bir işlemdir. Renklenmiş dişin dış yüzeyine sürülen beyazlatıcı jeller, kullanılan özel bir ışıkla reaksiyona girer. Hızlı ve etkili beyazlatma yönetimidir. Bu işlemde bir seansta 3 – 4 ton diş renginde açılma sağlanır.

2-Ev tipi beyazlatma işlemi:  Beyazlatma süreci ofis tipi beyazlatmaya göre daha uzun sürmektir. Dişin yüzeyindeki renklenme durumuna bağlı olarak 5 ile 7 gün arası süren bir süreçtir. Ev tipi beyazlatma işlemi öncesi hastadan ölçü alınarak kişiye özel bir diş plağı yapılır. Hazırlanan plağın içine konan beyazlatma jelleri, günde 4 – 8 saatlik zaman dilimlerinde takılarak dişlere uygulanır.