Estetik Diş Kaplama

Porselen diş kaplama diş yüzeyinde oluşmuş çatlak, kırık veya diş kaybı gibi durumlarda diş yüzeyine yapılan ve estetik bakımdan güzellik sağlayan kaplama çeşitleridir.

 

Porselen Kaplama

Metal Destekli Porselen Kaplamalar

Metal destekli kaplamalar adından da anlaşılabileceği üzere, dişin yapımı aşamasında porselenin altına metal alaşım konularak yapılmasıdır. Amaç dişin dokusuna uygun, gereken dayanıklılığı sağlamaktadır. Krom Kobalt veya Krom Nikel alaşım kullanılması ile yapılan metal destekli kaplamalar, metal üzerine konulan porselen altında bulunan metalden etkilenir. Alt yapıda yer alan metal, ışığı geçirmediğinden, mat bir görünümü ile diş eti hizasında koyu renkle kendini belli eder. Bundan dolayı metal destekli kaplamalar genellikle ön bölgedeki dişlerde estetik açıdan tavsiye edilmediğinden daha çok arka dişlerde uygulanır.

Zirkonyum Porselen Kaplamalar:

Klasik porselen köprü ve protezlerin alt yapısı olan gri metalin yerine kullanılan beyaz bir alaşımdır. Estetik amaçlı olarak, beyazlatma gibi metotlarla sonuca ulaşılamayan ileri derecedeki  renkleşmelerde, kalıtsal yapı renkleşmelerin tedavisinde, ortodontik tedavinin tercih edilmediği diastema gibi ayrık veya az çapraşık, dönük dişlerde, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarında, arka grup dişlerde köprü veya kaplama olarak, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini düzenlemekte kullanılabilir.Işık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal dişlerin görüntüsü tam olarak yakalanır. Sağlıklı dişlerin minesi ışığı tamamen geçirir. Dokuyla uyumlu bir malzemedir. Metal destekli protezlerde görülen dişin boyun bölgesindeki diş etinde morumsu renklenme asla oluşmaz. Diş eti çekilmesine sebep olmaz. Yanlış fırçalama gibi sebeplerden diş eti çekilecek olursa estetik olarak kötü bir görüntü yaratmaz. Pürüzsüz ve kaygan porselen yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve çay sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.

Lamine Diş Nedir?

Laminalar genellikle ön dişlerde uygulanan çok ince porselenlerdir. Fiziksel yapıları güçlendirilen porselenlerin, bu sayede çok ince yapılmaları sağlanmıştır. Diş hekimliği günümüzde konservatif bir yaklaşımla, daha az oranda doku kaybıyla uygulanabilen restoratif işlemleri ön plana çıkartmıştır. Porselen laminalar dişte çok az ya da hiç kesim gerektirmeden uygulanan işlemlerdir. Özel yapıştırıcılarla yapıştırılan porselen laminaların renk geçirgenliğinin iyi olması nedeniyle estetik açıdan oldukça estetik sonuçlar alınmaktadır. Bu sayede yaygın olarak kullanılan restoratif seçenekler içinde yer alır. Oldukça hassas teknikler kullanılarak, çok ince üretilen laminalar dişle ve çevre dokularla çok iyi uyum sağlamaktadır.

Lamine Diş Hangi Durumlarda Uygulanır?

  • Ön dişlerde ayrıklıklar
  • Ön dişlerde aşınma
  • Ön dişlerde çatlak
  • Ön dişlerde kırılma
  • Çapraşık dişler
  • Dolgulu dişlerde
  • Lekeli ve renk değiştiren dişlerde
  • Kanal tedavisinde siyahlaşan dişlerde

Lamine Dişler Kimlere Uygulanmaz?

  • Diş gıcırdatma
  • Diş sıkma
  • Çene bozuklukları
  • Kötü alışkanlıklar ( yani tırnak yeme)
  • Diş eti sorunları

Porselen laminalar nasıl yapılır?

Hastalar için en uygun olacak gülüş tasarımı yapılır. Burada öncelikle diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Yapılacak işlemde estetik beklenti yüksek olduğundan önce diş taşı temizliği, küretaj gibi tedavilerin uygulanması gerekir. Ayrıca diş etinde şekil bozukluğu varsa bunun düzeltilmesi şarttır. Başlangıçta ağızdan ölçü alınması dişlerin ilk halini saklamak ve gerekli ön çalışmaları yapmak için gereklidir.Gerekli olan hallerde lokal anestezi uygulanıp dişler uyuşturulur ve dişlerin sadece ön yüzlerinde çok ince bir tabaka kaldırılır ve basamak oluşturulur. Daha sonra porselen laminaların hazırlanacağı asıl ölçü alınır.Diğer tedavilere göre daha kısa sürede bitirilir. Yapılan işlemlerden sonra laboratuvarda hassas bir çalışma yapılması gerekir. 5-6 gün içinde lamina porselenler hazır hale getirilir. Bu yapım tekniğine ve olayın zorluk aşamasına göre değişiklik gösterebilir. Daha sonra protezler ağızda prova edilir. Hastanın ağzındaki estetik görünüm değerlendirilerek beklentileri karşılayıp karşılamadığını anlamak için provada hastanın görüşü alınır. Düzeltilmesi gereken yerler varsa yeniden diş teknisyenine yollanır. Son aşama porselen laminaların yapıştırılmasıdır. Bu aşamada da hassas bir çalışma gerekir. Porselen yaprakçıklar bonding vasıtasıyla dişe özenle yapıştırılır.

Lamine Dişin Bakımı Nasıl Olmalı?

  • Dişler günlük olarak yeterli sayıda fırçalanmalıdır.
  • Ağız gargarası kullanılmalıdır.
  • Diş ipi kullanılmalıdır.
  • 3 ya da 6 ayda bir klinikte diş temizliği yapılmalıdır.
  • Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı olan kişiler gece plak kullanmalıdır.
  • Lamine ön dişlerle sert bir şeyler ısırılmamalıdır.
  • Kabuklu yemişler ön dişlerle tüketilmemelidir.

Porselen laminaların kullanım süresi ne kadardır?

Porselen laminalarda uygun yapıştırma ve porselenin kullanılması ve uzman doktorlarca yapılması kullanım ömrü açısından son derece önemlidir. Bundan sonra hastaların uygulaması gereken iyi bir ağız bakımı sayesinde, uzun yıllar ilk günkü takıldığında olduğu gibi kişilere hizmet edebilir.