Greftleme ve Sinüs Lifting

Kemik Greftleme Uygulaması Nedir?

Zaman ile birlikte diş eksikliği oluşan alanlarda kemik kaybı oluşabilir.Bu durumdaki hastalara implant yapımı zorlaşabilir. Fakat greftleme işlemi ile birlikte kemik miktarı elde edilir. Kemik greftleme işlemlerinde ana malzeme yapay olarak kullanabileceği gibi kemikten alınan grefti ile de olabilir. Genellikle sinüs bölgelerine konulan grefti kemikler kemik seviyesini arttıracaktır. Bu greftler çeşitli materyaller ile korunmalıdır. Kemik genişliğinin yeterli olmadığı durumlarda greftlerle kemiğin genişliği maksimum düzeyde arttırılabilir.

Greftleme Uygulaması Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Greft uygulamaları oldukça hassas uygulamalardır. Bu uygulamaların sağlıklı bir yanıt vermesi için yaklaşık olarak 4-5 ay beklenilmesi uygun olacaktır. Yapılan kemik dokusunun uygulanan bölge ile kaynaşması açısından olumlu cevap alınacaktır. İyileşmesi için beklenilme süresi göz ardı edilmemelidir. Bu süre zarfınca işlem yapılan bölgeye bir güç, darbe gelmesinden kaçınmalısınız.

Greftleme İşlemi Sonrası Süreçte;

İşlem genellikle lokal anestezi ile yapılmaktadır. Operasyon sonrası ağrılarınızın şiddetine göre doktorunuz size gerekliliğe göre ilaç yazacaktır.Gıda alımından sonra gargara yapmanız iyileşme süreci için faydalı olacaktır.

Sinüs Lifting Nedir?

Sinüs kaldırma operasyonu; üst çenede azı dişlerinizin eksikliğinde hareketli protez kullanmak istemediğinizde, sabit bir protezi kullanmak için başvurulan bir kemik oluşturma tekniğidir. Sinüs boşluklarının aşağıya doğru sarktığı durumlarda kemik hacminde kayıplar oluşur. İmplant öncesinde sinüs lifting işlemiyle bu hastalarda kemiğe yer açılır

Sinüs lift ameliyatı nasıl yapılır?

Operasyon yapılacak bölge lokal olarak uyuşturulur ve diş eti kaldırılarak sinüste yan işlem için seçilmiş uygun aletlerle bir pencere açılır. Sinüsün içini kaplayan sinüs membranı yükseltilerek, alttaki kemikle arasına greft adı verilen kemik tozu yerleştirilir ve daha sonra operasyon alanı dikişlerle kapatılır. Sinüs lift yapılan bölgede hastanın kendi kemik yüksekliği 4 mm’den az ise implantları yerleştirebilmek için kemik tozlarının kemik dokusunda dönüşmesini beklemek gerekir. Operasyondan sonra yaklaşık 4-5 ayda kemik dokusu yeterli sertliğe erişir ve implantlar yerleştirilebilir. Sinüs lift operasyonu yapılan bölgede 4 mm’den fazla kemik mevcutsa, sinüs lift operasyonuyla aynı anda implantları yerleştirmek mümkündür.

Sinüs lift operasyonu açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılır.

Açık sinüs lifting: Üst çene kemiğinin aşırı eridiği hastalarda açık sinüs lift operasyonu yapılır.Hastanın üst çenesinin yanak tarafından bir pencere açılarak, sinüs mukazası yukarı doğru itilir. Elde edilen boşluğun içine kemik greftleri doldurulur. Kemik greftinin olgunlaşması beklenir.

Kapalı sinüs lifting: Çene kemiğinde 4-5 mm kemik yüksekliği varsa uygulanır. Lokal anestezi altında osteotom denen özel aletlerle sinüs tabanı kırılarak sinüs yükseltilir. Bu boşluğa kemik tozu konur. Genellikle aynı anda implantlar da yerleştirilir.

Sinüs Lift Ameliyatı Sonrası Oluşulabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi işlem sırasında ve sonrasında kanama meydana gelebilir veya enfeksiyon gelişebilir.Bu komplikasyonlardan kaçınmak için hekimin önerilerine uymak, verilen ilaçları kullanmak önem taşır.

Ağız boşluğu ve sinüs arasında bulunan açıklığın iki tipi vardır. Birinci grubu klinikte diş hekiminin çalışması sırasında başına gelen, çekime bağlı akut sinüs açılmaları oluşturur. En sık rastlanan tipidir ve anında gerekli müdehaleyle tedavisi oldukça kolaydır.İkinci grup ise kronik açıklıklardır.

Açıklık 1-2 mm’ye kadar ise kök parçası yoksa ve sinüse itilen kök parçası oldukça küçük ve enfekte değil ise ağız boşluğu ve sinüs irtibatı kesilir ve kan pıhtısı yoluyla açıklığın kapanması sağlanır. Eğer açıklık büyük ise açıklığın iki yanındaki dişeti birbirine çeşitli tekniklerle yaklaştırılarak dikilir.

Sinüs Lift Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • İlk 24 saat içinde tükürülmemelidir.
  • Sert besinlerden ve sıcak yiyeceklerden bir süre uzak durulmalıdır.
  • Günde üç-dört defa tuzlu suyla gargara yapılmalıdır.
  • Doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Sıcak banyo, hamam gibi yerlerden iki hafta uzak kalınmalıdır.
  • Hapşırmaktan, burnu sertçe temizlemekten kaçınılmalıdır. Hapşırmak zorunda kalırsanız, ağzınız açıkken hapşırmanız greft konulan yere gelen ters basıncı azaltır.
  • İki hafta kadar uçak seyahatinden, su altı dalışlarından kaçınılmalıdır.
  • Sigara içenler bir süre sigarayı bırakmalıdır. Bu, iyileşmenin hızlı olmasına yardımcı olur.

Yorum Yapın